• Tipsen som håller skoldatorn ren!

  Höstvinden börjar göra sig tillkänna och skolstarten ligger i luften. På många skolor i Uppsala och Stockholm möts eleverna efter första inspringet av klientdatorer från Data Professional på sina bänkar. I en omvärld som förlitar sig på digitala lösningar är det a & o att nästa generation tidigt får tillgång till pc-utrustning som lyfter den pedagogiska verksamheten. Då är det extra viktigt att skoldatorerna vårdas med omsorg!   

  Med risk för att låta fördomsfull så finns det en specifik baksida med ge en 13-åringen en splitterny skoldator. Den kommer inte förbli splitterny under särskilt lång tid. När kreativiteten flödar tärs det på verktygen som ger upphov till skaparglädjen. Jag tror de flesta av oss som någonsin vistats i salar avsedda för skoldatorer bär med oss skräckhistorier om tuggummibarrikaderade CD-romläsare, leverpastejbetäckta tangentbord och fingerfettade skärmar.

  Förläng livslängden

  Som rektor är dessa självförvållade haverier i allra högsta grad en kostnadsfråga som kan sticka iväg. Onödiga serviceutgifter som kan undvikas om man utbildar och regelbundet påminner eleverna om hur de ska ta hand om sina skoldatorer. Vi på Data Professional har tagit fram en guide med några handfasta tips hur eleverna kan förlänga livslängden på datorer, plattor och chromebooks:       

  Skärm – skärmar på diverse devices i vår vardag är moderna bakteriehärdar. Sedan är det  ju onekligen även en fördel om man ser vad man gör. Uppmuntra eleverna att avlägsna fettfläckar med en lätt vätad trasa (destillerat vatten föredras) eller, helst, rengöringsservetter gjorda för skärmar. Man bör dock vara försiktig med starka kemikalier som fönsterputs och aceton samt hålla sig till mikrofiberduk för att undvika repor.         

  Tangentbord – om nu skärmen räknas som ett bacillnäste är det ingenting i jämförelse med vad som kan gömmas i vrårna av välanvända tangentbord. För att få bort allt smuts och äckel plockar du med fördel först fram dammvipp och dammsugare. Räcker inte det för att avlägsna insmord smuts mellan tangenterna är det ett effektivt husmorstips att spritdoppa en bomullstops, tandpetare eller tandborste och skrida till verket!  

  Insidan – den svåraste ytan att rengöra är innanmätet av utrustningen. Även om vi självfallet inte vill att eleverna själva ska öppna upp sina skoldatorer så finns det sätt att motverka att damm och hår samlas runt fläktar, processor, hårddiskar och nätaggregat. Ett sådant är att se till att eleverna inte använder sina skoldatorer i säng, soffa mm. där damm samlas i ventilationssystemet och onödig överhettning kan skada datorn. När vi ändå är inne och nosar på slitande elförbrukning så bör man låta datorn vila regelbundet, inte endast nöja sig med stand-by-läget.           

  Står er skola inför att uppdatera era skoldatorer? Data Professional har ett brett utbud av kostnadseffektiva IT-lösningar för klientdatorer. Skräddarsydda efter just ert unika behov.

  Läs mer HÄR.