• “Små lätta moln” – men vad är molntjänster egentligen?

  Molntjänster är det nya svarta. Så gott som varenda producent inom IT-området anpassar i dagsläget sina tjänster utifrån molnlagring av data. Tillhör du gruppen som fortfarande blir förvirrad när din omgivning diskuterar Cloud Computing och gång på gång uppmanar dig att ”ladda upp filen i molnet”? Du är långt ifrån ensam – Data Professional ger dig snabbkursen för att hänga med i tugget.

  Även om din kunskap om molntjänster är knapp så använder du med största sannolikhet flera onlinebaserade applikationer dagligen som drar nytta av ”molnets” funktionalitet. Facebook, iCloud, Gmail, Dropbox, Spotify – för att nämna några av de tjänster som utgör grundstommen i varje användares nätbeteende. Många av apparna som du laddat ner till din smartphone fungerar som klientslussar för att komma åt just specifika tjänster i molnet.

  Virtuell server skapar mobila användare

  Tidigare har användare varit bundna till att ett visst program finns installerat på en viss enhet. Tillgången till exempelvis ett försäljningssystem styrdes av att upprätta en länk mellan företagets interna server och den anställdes dator. Det fiffiga med molntjänster är att det i princip räcker med en uppkopplad webbläsare och en hyfsat kompetent hårdvara för att komma åt din arbetsmiljö, trots att du inte råkar befinna dig på jobbet. Microsofts Office 365 är ett perfekt exempel på en smart plattform som gör det möjligt för anställda att samarbeta och dela filer med varandra i en gemensam molnmiljö.

  Om du behöver ett moln, har vi rymden

  Förutom att molntjänsterna ökar användarens frihet rent fysiskt är oron över begränsat lagringsutrymme på många sätt ett minne blott. Tack vare Cloud Computing-teknologi är det numera möjligt att lagra filer direkt i molnet istället för det tar upp plats på den egna hårddisken. Med lagring i molnet slipper du ödsla tid på att göra den där manuella backupen som du ändå ”glömt bort” att göra. Vilket medför att stora flyttar av digital infrastruktur blir betydligt smidigare och i stort sätt sköter sig själv.

  Är det dags för ert företag blicka upp mot skyn och omfamna alla föredelar som molntjänster erbjuder? Data Professional säljer säkra och flexibla lösningar för alla tänkbara behov, däribland Office 365. Molnmiljöer där ni tryggt kan förvara information oavsett hur känslig den är. Läs mer HÄR hur vi kan hjälpa er.