• SEX, TORPEDER OCH BLUETOOTH

  Året är 1942 och Hedy Lamarr tar patent på uppfinningen ”Secret Communications System” och lägger grunden för trådlös kommunikation som  Wi-Fi, GPS och Bluetooth.

  Hedy Lamarr är av många mer välkänd som den österrikiska skönheten som tog över filmduken under 30-talet än som en avgörande teknikhistorisk uppfinnare. Från uppseendeväckande sexscener, till fjärrstyrning av torpeder.

  I sin första film, Extas, väckte Lamarr stor uppmärksamhet med några av filmvärldens första nakenscener och hon omnämdes som “The most beautiful girl in the world”. Hennes största filmsuccé gjordes med filmen Samson and Delilah, 1949, 7 år efter att hon innoverade världen.

  Lamarr var gift 6 gånger under sin livstid men det var under äktenskapet med sin första make som hon fick upp ögonen för det tekniska. Han var en vapenhandlare som stödde Hitler och som tvingade med Lamarr på möten i syfte att visa upp sin statusfru. Hon fick en gedigen inblick i krig, vapen och teknik men lämnade sin make efter 4 år och flyttade till London där hon träffade sin andra make, vilken tog med henne till USA och Hollywood. Lamarr var född judinna och hade under åren utvecklat ett starkt hat mot nazisterna. Med sin speciella erfarenhet påbörjade hon arbetet för att revolutionera kommunikation – så som de kände till den då. Hon träffade George Antheil, en amerikansk kompositör, och tillsammans formulerade de idén för hur de skulle hjälpa till i kriget mot tyskarna.

  Idén var frekvensbyte men vid denna tid var ingen så intresserad att hon fick gehör för sin uppfinning, vars syfte var att med fjärrkontroll kunna radiostyra torpeder åt den amerikanska armén under andra världskriget. Tekniken möjliggjorde automatiskt frekvensbyte mellan 88 olika kanaler och metoden skyddade radiokommunikationen från fienden genom att byta frekvenser i ett förprogrammerat mönster. Både avsändare och mottagare skulle känna till omkopplarens ordning så att de kunde upprätthålla konstant anslutning samtidigt som fienden inte kunde hänga med.

  Uppfinningen registrerades men det var först 20 år senare, 1962, i blockaden mot Kuba som Lamarrs uppfinning faktiskt användes. Många decennier senare används tekniken fortfarande, i nästintill alla våra elektroniska enheter, och många är de som anser att digital kommunikation en byggsten i våra moderna samhällen. Nu kan du ansluta till internet nästintill överallt, ta emot en geo pin för vägbeskrivning eller byta din grannes musik på t.ex. Spotify. Världen kan också anses vara mer tillgänglig, räddningsaktioner i stort och smått kan utföras med större säkerhet och precision, och tekniken vävs in i människors vardag sömlöst och i en helt anan utsträckning än tidigare skådat.

  Vare sig Lamarr eller Antheil fick någon erkännelse för sin uppfinning förens 1997 då de tilldelades ”Pionjärpriset” av organisationen EFF, Electronic Frontier Foundation i San Francisco.

   

  Källa